Fra haven til spændende madretter året rundt

Foredrag ved Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have på Vestjyllands Højskole, om hvorledes haven kan planlægges og evt. ændres således, at det året rundt altid er spændende at hente grøntsager, krydderurter, spiselige blomster, spiseligt ukrudt, bær og frugt til salatskålen, madretter, desserter m.m. Endvidere handler foredraget om at dyrke sunde sygdomsfrie afgrøder uden brug af pesticider og kunstgødning, men med øje for anvendelse af planterester og køkkenaffald til kompost- samt sædskifte, biodiversitet m.m. Desuden vises via fotos fra Forundringens Have eksempler på at sammensætte planterne således at haven opleves harmonisk og smuk.

Foredraget handler også om, hvorledes man via valg af oprindelige planter og kulturplanter øger antallet af nyttige insekter, som styrker plantesundheden og formindsker uønsket insektangreb.
Via fotos fra Forundringens Have vises eksempler på plantehøst året rundt samt der medbringes eksempler på årstidens høst. Endvidere vil der være frø og spiselige planter til uddeling og salg.

Spis dit ukrudt og dyrk spiselige blomster i din have

Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have fortæller via fotos fra Forundringens Have om hvordan spiseligt ukrudt og spiselige blomster værdsættes i højskolens køkken  som ingrediens i salatskålen, supper, tærter og i sammenkogte retter samt som pynt på kager og desserter.

Når ukrudtet behandles med omtanke er det med til at give haven et frodigt udtryk og de spiselige blomster imellem kulturplanterne giver farve og liv og medvirker til f. els. at holde kålsommerfuglen væk fra kålplanterne.

Endvidere har ukrudtet /de vilde planter en gavnlig virkning på kulturplanternes sundhedstilstand, da de opformerer mikroorganismer i jorden og tiltrækker nyttige insekter og dermed fugle, som vi jo gerne vil have i haverne. Dette er meget vigtig for at øge bio-diversiteten og dermed liv i jorden.
Der uddeles opskrifter og smagsprøver samt der er mulighed for at købe frø og planter.

Er det svært selv at lave kompost af havens og køkkenets overskud?

Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have fortæller om hvorledes man af havens og køkkenets overskud frembringer en god kompost til brug i haven. Denne kompost medvirker til at opbygge en levende jord således at antallet af insekter, orme og mikroorganismer øges og således at jorden bliver mere og mere frugtbar til dyrkning af grøntsager, bær og frugt. Endvidere medfører det en forøgelse af fugle til stor glæde for haveejerne.

Mange haveejere har hørt ordene kompostbeholdere, kompostorme, kompostmiler, halvomsat kompost, helt omsat kompost, stinkende kompost, dødt kompost, omstikning af kompost, kompostkværn, og måske også kompostpræparater. Men hvad er det alt sammen for noget?

I løbet af foredraget gennemgår vi komposteringens grundprincipper og får klarhed over de forskellige former for kompostering – hvad kan gå galt og hvordan forhindrer man at noget går galt; så - det er ikke svært selv at lave kompost, det er faktisk interessant!

Via fotos fra Forundringens Have vises eksempler på hvorledes plantesundheden styrkes og insektangreb formindskes, når planterne gror i en levende jord. Der vil også være fotos til inspiration til den spiselige have.

Endvidere kan der købes frø og spiselige planter.

Diversitet – naturens mangfoldighed

Hvorfor er det vigtig at der i en have også er naturligt forekommende planter?

Via eksempler fra Forundringens Have fortæller Birtha Toft- daglig leder af Forundringens Have, om hvorledes spiselige vilde planter indgår i haven for at tiltrække nyttige insekter, gavnlige bakterier og mikroorganismer, kort sagt, der vises eksempler på hvorledes samspillet mellem naturen og kulturplanter kan øges. Dette samspil er en vigtig faktor for at kunne dyrke sunde robuste planter uden brug af kemi.

Endvidere handler foredraget om opbyggelse af et godt humurslag og fordele ved at tage egne frø.

Forundringens Have

Fra konventionelt dyrket kartoffelmark til frodig økologisk forevisningshave på Vestjyllands højskole.

Birtha Toft- daglig leder af Forundringens Have, fortæller om processen fra ide til handling. Det hele startede i 2004 med en økologisk urtehave. I dag indeholder haven foruden urtehaven naturlegepladsen, astronomihaven, naturcampingen, andelsfrugthaven, trojaborgen, motions- og vandrestien, hestefolden og øko-shoppen. Forundringens Have er på 4 hektar. Der er idag involveret ca. 50 frivillige.

Vedrørende yderligere oplysninger og aftaler om afholdelse af foredrag er du velkommen til at henvende dig til:

  • Vestjyllands Højskole tlf. 96753777 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it eller
  • Birtha Toft tlf. 23449594 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it