Har du også mange ubrugte æbler liggende i haven som forgår eller bær som mest bliver spist af fuglene?

Med to mobile æblepresser i Forundringens Have på Vestjyllands Højskole er det nu muligt at udnytte egen frugt og bær til dejlig velsmagende saft fyldt med vitaminer.
Miljøministeriets pulje ”Grønne ildsjæle” har bevilliget kr. 54.000 til indkøb af de to æblepressere.

I Forundringens Have er der en andelsfrugthave og herfra kom idéen til mobile æblepresser for at ændre forbrugsmønstrene. ”Hvorfor købe æblesaft fyldt med tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, når haverne bugner af lækre æbler?”, siger Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have.

Vestjyllands Højskole vil i løbet af sensommeren gerne samarbejde med sogneforeninger, borgerforeninger og cityforeninger for at stille op på torve og pladser i det vestjyske. Ønsket er selvfølgelig også at vække nysgerrigheden for den bæredygtige linje, der er på Vestjyllands Højskole og inspirere til at tage et bevidst valg omkring sine madvaner.

Økologisk Høstmarked
De to æblepresser vil blive indviet til det årlige Økologisk Høstmarked i Forundringens Have den 1. september kl. 10-17. ”Her er det muligt at komme med sine æbler i spandevis og få dem presset – ganske gratis” siger Birtha Toft. August æblerne er på det tidspunkt perfekte til presningen, da de ofte bliver melet og ubrugelig efter kort tid, så Birtha Toft håber mange vil benytte sig af muligheden. Dagen vil også byde på inspiration inden for vindyrkning, biavl, el-biler og økologisk havebrug. Dertil kommer salgs- og infoboder, café med lækre frokost retter og musikalsk underholdning.

Kan man ikke komme til Økologisk Høstmarked er det muligt at leje presserne i haven og komme forbi på et andet tidspunkt.